Despre mine

Fotografia mea
HOMO SUM,HUMANI NIHIL A ME ALIENUM PUTO

joi, 9 februarie 2012

CELE MAI INALTE TURNURI DIN BARCELONA-episodul 2-TORRE AGBAR


Turnul Agbar, in ciuda tuturor polemicilor si criticilor din faza de proiect ,la lumina rezultatului final devine unul dintre punctele de atractie ale Barcelonei, un punct de referinta,un fantastic edificiu care nu lasa pe nimeni indiferent.
Inca de la distante apreciabile oamenii il privesc cu uimire,il fotografiaza,il filmeaza si emit comentarii pline de uimire pe seama lui.
Jean Nouvel, arhitectul acestui monumental edificiu ,spune despre propria lui opera de arta ca nu este un zgarie nori in conceptul nordamerican dar ca pentru Barcelona care nu este un oras pe verticala reprezinta un zgarie nori nu numai prin inaltimea lui de 142m cat si prin impozanta,forma,culoare si structura."Proiectul este un act al gandirii si daca nu se poate vorbi despre el in termeni artistici,filosofici,plastici,arhitectonici tehnici si tehnologici ...nu indeplineste conditia cruciala a arhitecturii "..mai spune acesta.
Constructia mult controversatului turn "cu forma de penis"cum foarte multi il criticau si-l considerau chiar vulgar pentru magnifica metropola,incepe in martie 2001 si dupa ce timp de 5 ani inghite nu mai putin de 132 milioane de euro va fi inaugurat in septembrie 2005 de catre Familia Regala cu fastul cuvenit.

Turnul poate fi contemplat din diferite puncte ale Barcelonei si s-a convertit in unul dintre edificiile emblematice ale orasului alaturi de" Sagrada Familia" sau "La Pedrera".

Aspectul edificiului a fost comparat cu "o catastrofa congelata" arhitectul acestui edificiu reusind sa construiasca haosul,haos dat de cele 4500 de fereste patrate 92cm,care alcatuiesc fatada si care nu repeta niciodata aceeasi secventa matematica sau luminoasa.Fiecare fereastra este conectata cu propriul cablu la tabloul de comanda de la subsolul edificiului astfel incat desfasurarea matematica a acestui  haos vertical pare mesajul codificat al unui extraterestru.


La construirea turnului au lucrat 1.174 de muncitori si au fost folosite 60.000 de placi de sticla.Cele 4500 de iluminatoare sunt prevazute cu LED-uri care cu doar 10%din energia necesara unui sistem traditional asigura iluminarea intregii suprafete a edificiului obtinandu-se nu mai putin de 16 milioane de culori.


Este evident ca tehnologia,deci calculatorul controleaza acest muzeu unic al luminilor si culorilor rotative si face ca diferitele imagini,si jocuri de lumini si culori sa se perinde pe suprafata de 16.000m patrati ,parca inghetata a turnului.


   
   
   
   Arhitectul acestui magnific edificiu a declarat ca inspiratia pentru alegerea formei i-au dat-o stancile fusiforme ale Montserratului ,o formatiune muntoasa situata in apropierea Barcelonei ,un monument de forta a naturii in fata timpului dar si leagan al spiritualitatii si culturii catalane.


  Aceasta arhitectura ,spunea Jean Nouvel,provine de la pamant dar nu are greutatea pietrei dar ar putea sa fie foarte bine ecoul unei obsesii ale formei catalane aduse de vantul misterios care sufla in Montserrat.

Edificiul de 142m are 28 de etaje 21 fiind ocupate de Compania Apelor din Barcelona "Agbar",companie cu o vechime de 140 de ani care se ocupa cu gestionarea apelor si a mediului ambient ,cu o prezenta in alte noua tari din Europa si America Latina.
Arhitectul insusi spune ca edificiul este o masa fluida care a perforat pamantul,suprafata lui evocand apa:lina,continua dar si vibranta si transparenta si uneori oglinda in care se reflecta luminile spectacolului lumii.

  In functie de momentul zilei sau al noptii,in functie de anotimp sau in functie de eveniment ,spectacolul de lumina, culoare si uneori de sunet este altul.
 
 
 
   La cumpana dintre ani oamenii se aduna sa vada spectacolul inedit oferit de Compania Agbar pe imensul monitor rotativ ..nimeni altul decat Turnul Agbar din Barcelona. 

 
   Din cele 28 de etaje 21 sunt ocupate de birourile Companiei Apelor cum am mai spus ..cei care isi desfasoara activitatea 8 ore pe zi in interiorul acestui edificiu se considera privilegiati si spun ca lumina colorata care-i guverneaza le da o stare de jovialitate precum si vederea extraordinara pe care o au de la oricare dintre cele 4500 de ferestre.
...3 etaje sunt ocupate de catre instalatiile tehnice...

iar unul dintre etaje este ocupat de restaurant.
  Ultimul etaj,al 31-lea este destinat privitorilor....

Opinia publica in 2001:"Vreau sa-mi exprim disgustul total fata de viitorul turn al apelor din Barcelona.Este oribil si vulgar"
Opinia publica in 2005:"Curajos,interesant,important....unic si mirific proiect!"





Spectacolul oferit de Turnul Agbar la cumpana dintre ani.
 



A fost supranumit deasemeni "Turnul care atinge cerul".



                                               
   Adunate de ....A din A.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu